Charlotte’s Web Olivia Winnie-the-Pooh

“Неудобните” детски въпроси и как да се справим с тях

Неудобните детски въпроси и как да се справим с тях
Рано или късно при всяко дете идва периодът на опознаване на света, през който въпросите са безброй и трябва да признаем, че много често ни хващат неподготвени. Има обаче една особена група детски питания, които често ни хвърлят в размисли, а понякога и паника, не знаейки как да реагираме. Това са неудобните въпроси – всъщност те са нормална част от живота, която ние, възрастните по един или друг начин сме превърнали в тема-табу. Обикновено родителите се запознават с този “феномен” между третата и петата годинка на детето – период изпълнен с много промени и вълнения.

Най-често неудобните въпроси са свързани с теми като секс, религия, външен вид, взаимоотношения и публична употреба на неприемливи думи. Не всички родители са подготвени за този момент и е възможно да заклеймят определени въпроси като “забранени” или дори да се скарат на детето, за това, че ги задава. Това, което обаче трябва да помним е, че в тази крехка възраст, родителите са единственият източник на информация за детето и затова трябва да подходим с много внимание и любов към него, независимо какво ни пита.
Тук сме ви подготвили няколко универсални съвета, които ще ви помогнат да намерите подобаващи отговори на трудните детски въпроси, да насърчите естественото любопитство на детето и за пореден път за оправдаете доверието му.

1. Не реагирайте прибързано
Когато детето зададе деликатен въпрос, не изстрелвайте първата възможна мисъл, която дойде в главата ви, с цел по-бързо да излезете от неудобната ситуация. Проявете нужното внимание към въпроса и спокойно обмислете какъв би бил най-подходящия отговор. Не забравяйте, също така, че хората са много по-толерантни към нетактичните/невъзпитани/неподходящи въпроси зададени от децата, отколкото си мислите.

2. Не насаждайте чувство за вина у детето
Задаването на въпроси е напълно естествен етап от детското развитие, нещо повече любопитството е признак на интелигентност. В никакъв случай не карайте детето да се чувства виновно, за това, че в главата му се въртят какви ли не въпроси, чиито отговори не може да намери, базирайки се само на собствения си житейски опит . За него тъкмо вие сте човекът, който знае всичко и единственият на който то има безпрекословно доверие – не го предавайте.

3. Не забранявайте – възпитавайте
Не забранявайте на детето да пита за определени неща, а възпитайте у него чувството за такт и съобразяване с обстоятелствата. Това е качество, което ще му бъде полезно през целия му по нататъшен живот. Със забрани ще осигурите собствения си комфорт, но не и този на детето.

4. Съобразете отговорите си с възрастта на детето и индивидуалното му развитие
Отговорите на неудобните въпроси са различни както в различните етапи на развитие, така и при различните деца. Те трябва да бъдат оформени и поднесени по лесен за асимилиране от децата начин. Някои родители предпочитат да обясняват всичко сериозно, други под формата на игра, трети пък се доверяват на рисунките – какъв е най-добрият подход при вашето дете ще откриете сами. Едно е сигурно обаче – отговор трябва да има.

5.Бъдете добър модел за подражание
Преценявайте внимателно думите и действията си пред децата, защото те са вашето огледало. Не очаквайте от детето да знае как е “прилично” да се държи – покажете му, чрез своите думи и действия.
Повечето родители отдавна сме забравили какво е да бъдеш дете, но отглеждането на такова изисква от нас малко или много да се поставим на негово място и да погледнем на света през неговите очи. Неудобните въпроси и техните отговори са важна част от израстването на детето и превръщането му в пълноценна личност, затова трябва да подходим към тях отговорно.

Коментари са забранени.