Charlotte’s Web Olivia Winnie-the-Pooh

10 причини да изберете черно-белите книжки за своето бебе

Пъстри, пастелни, детайлни всички тези книжки можете да намерите във всяка книжарница, но дали те са подходящи за вашето бебе? Ето някои известни и не до там известни причини, които могат да ви накарат да се замислите какви книжки да изберете за децата си според възрастта им:

1. Да започнем с науката – съществува теория на популярния Д-р Робърт Франц (американски психолог, основно свързван с изучаване на ранното детско развитие), че черно-белият контраст помага за по-дългото фокусиране на зрението на новородените, което благоприятства развитието на зрението и мозъка.

Още не се е намерил психолог, който да опровъргае тази теория, а това се случва със всички психологически теории, т.е. тази до сега е издържала на тестовете! :-)
2. Още малко теория и приключвам, обещавам :-) Ако за по-дълго се фокусира зрението на детето върху черно-белия контраст, то това е „положителен дразнител” и бебето може да се „откъсне” от заобикалящия го свят на електроника и яркост, което подпомага мозъка ефективно да си почива!
3. Черно-белите книжки са много по-прости и ясни, а бебетата (0-12 месеца) и млаките деца(12-28 месеца) имат нужда от именно това, а не от натрупани детайли, на които те без това не обръщат внимание.
4. Те са по-изчистени и по-лесно се представят, съответно възприемат посланията от тях,което всъщност е целта на един автор на книга.
5. Смятани са за „био храната” сред книгите, полезни са и с тях не може да се прекали :-)
6. Обикновено са представени 1-2 обекта, което дава възможност за по-лесно възприемане.
7. Те не са само черно-бели, задължително присъстват допълнителни, но не много, цветове, защото светът е шарен и децата трябва да свикват с това, но в умерени дози :-)
8. В „Светът на Лара и Феликс” има герои, за първи път при този тип книжки, което е доказан начин за спечелването на доверието на децата, така те по-лесно възприемат новостите в нашия свят.
9. Благоприятстват за развиване на въображението при по-големите деца (18-28 месеца).
10. Опитайте, те са нещо ново, което със сигурност не вреди, но ще имате нещо различно и иновативно в библиотеката на децата ви!

Коментари са забранени.