Charlotte’s Web Olivia Winnie-the-Pooh

4 мита за кърменето, които е добре да знаем

Първите мигове на новороденото в света на мама и татко вероятно са най-щастливите за вас, но и най-стресиращите за бебето. Затова е нужно да му покажете, че е добре дошло – притиснете го нежно към себе си и то инстинктивно ще усети, че е обичано и защитено, а вие ще направите всичко възможно, за да се чувства то максимално добре в този нов свят.

Една от основните нужди на бебето ще бъде храната. Тя ще му помага да расте и да се развива правилно през следващите месеци, а едва ли има по-добра храна за едно бебе от майчиното мляко. Кърменето е тема, която винаги ще вълнува младите майки и това е напълно нормално, но с течение на времето са се създали някои митове свързани с него, които бихме искали да разбием час по-скоро.

1. Кърменето е лесно и инстинктивно
Въпреки че и майката и бебето имат своите инстинкти що се отнася до кърменето, то съвсем не е автоматичен процес. Понякога майката се нуждае от малко помощ, за да закърми бебето. Много е важно първото кърмене на бебето да се осъществи до около час след раждането, за да се избегнат проблеми в дългосрочен план. Майката сигурно има хиляди въпроси в този момент, но хубавото е, че днес вече спокойно може да се обърне към консултант по кърменето, който ще я посъветва какво да прави.

2. Някои жени нямат достатъчно кърма
Всъщност наистина има жени, които нямат достатъчно кърма, но те са изключително малък процент. Редовното кърмене на детето, дори и през нощта е гаранция, че кърмата няма да спре, тъкмо напротив – тялото ще се адаптира по-добре към новосъздадения режим. Хубаво е да знаете, че количеството и качеството на кърмата ще бъде различно през различните периоди, тъй като ще се нагоди към хранителните нужди на бебето, според това на какви интервали и колко дълго суче.

3.Ако бебето иска да яде често, значи само кърма не му е достатъчно
Докато кърмите, бебето ще преминава през различни периоди на растеж – в някои той ще се забавя, а в други ще се усилва. От това зависи и какви ще бъдат хранителните му нужди. Ако в даден момент детето иска да се храни повече, то не значи, че не му достига храна, а просто че преминава през съответната фаза. Нещо повече – много лекари препоръчват бебето да бъде само на кърма до 6-тия месец, тъй като тя му осигурява всичко необходимо както от към хранителни вещества, така и от към хидратация.

4.Кърменето продължаващо повече от година не е нормално и е вредно за бебето.
Всъщност е напълно нормално бебето да бъде кърмено повече от година (в разумни граници, разбира се), стига това да не пречи на майката, тъй като може да бъде свързано с редица неудобства като болезненото захапване и течащите гърди например.
От психологическа гледна точка, кърменето изгражда силна емоционална връзка между майката и детето, но продължи ли повече от 2 години, може да създаде проблеми свързани със зависимостта на детето от майката, а и отбиването става по-трудно. Все пак на 2 години, детето има голям избор от други храни, чрез които да си набавя необходимите хранителни вещества, а кърмата вече е дала своя най-важен принос за развитието му.

Независимо какъв е изборът ви, не позволявайте на другите да ви съдят или да ви вменяват чувство на вина за това, че кърмите детето си – това е специален момент между майка и бебе и не винаги може да бъде разбран от другите.

Вашият коментар