Charlotte’s Web Olivia Winnie-the-Pooh

Сънят на децата според възрастта

Сънят е изключително важна част от живота както на възрастните, така и на децата. Благодарение на него тялото има възможност да се възстанови и да се зареди с нова енергия. В тази статия сме ви подготвили основните неща, които трябва да знаете за съня на детето, неговата продължителност и проблемите, които биха могли да възникнат според възрастта.

Новородени (0-2 месеца) – 12-18 часа
Новородените прекарват по-голямата част от деня в сън (за щастие на родителите). Този период се характеризира с изграждането на режима. Бебето обикновено прекарва будно периоди от един до три часа, без значение дали навън е ден или нощ.

Хубавото е, че към края на втория месец, повечето бебета вече започват да привикват към определен режим, прекарвайки по-голямата част от нощта в сън. Най-интересното все още предстои.

Бебета (3-11 месеца) – 14-15 часа на ден
При бебетата на тази възраст нуждата от сън все още е голяма, но вече има изградени навици, като например две дремки през деня – една сутрин и една следобед, за около час-два и сравнително здрав сън през нощта. Тъй като този период е свързан с бурно цялостно развитие, много често възникват проблеми със съня, поради колики, никнене на зъби и други неразположения. Повечето родители започват да прилагат техники за привикване към определен режим около 4-6 месец.

Малки деца (1-3 години) -12-14 часа на ден
До около 18 месеца децата имат нужда от една следобедна дрямка. Много деца имат проблеми със съня свързани с различни фактори. Отделната стая, ако до преди това е било в спалнята на родителите си, различни емоционални афекти, свързани със събитията от изминалия ден, детски страхове, водещи до кошмари и много други. Родителите трябва да подхождат с много внимание и грижа, за да расте детето спокойно и да запази и доразвие режима си.

Предучилищна възраст (3-6 години) – 11-13 часа на ден
Детето е толкова заето да опознава света около себе си, че сънят му се струва излишен. Много деца се бунтуват срещу следобедният сън в детската градина, тъй като игрите с приятелчетата са далеч по-интересни за тях. Повечето деца забравят за следобедните дрямки на около 5 години. В този период въображението се развива бурно, което освен до въображаеми приятели води и до кошмари и неспокоен сън. Това е пикът на сомнамбулстването и писъците през нощта. Това се обяснява с факта, че почти всичко, което детето открива е ново за него, има прекалено много фактори, които не разбира и го фрустрират, дори понякога се чувства застрашено. Тъкмо тези нощни изблици са израз на емоционални за детето преживявания, с които е добре родителите да поработят, за да се преборят с неспокойният сън. Важно, от чисто практическа гледна точка, е да се осигурят подходящи условия за сън на детето – удобно легло и възглавница, подходящи завивки, приглушена светлина, ако се страхува от тъмното. Съвсем скоро родителите ще могат да си отдъхнат, а изненадващото появяване на децата в спалнята по сред нощ ще става все по-рядко.

Начално училище (6-10 години)
Изцяло новия свят на училището, нарастващите задължения, напрежението и извънкласните дейности, както и увеличеното потребление на телевизия и Интернет могат да доведат до проблеми в съня в тази възраст. Поради тази причина е важно родителите да се стараят да поддържат режим и да създават навици осигуряващи на детето достатъчно сън. Добрата физическа активност, например, може положително да осигури освен намаляване на времето пред телевизора и интернет, но също и необходимата умора за здрав сън през нощта :-)

Коментари са забранени.