Charlotte’s Web Olivia Winnie-the-Pooh

Да се справим заедно с детските въпроси и разбиране за света

Понякога за децата е трудно да разберат, защо тяхната реалност се отличава от тази на другите, защо не всички са равни, защо някои деца получават повече подаръци от други, защо кака му може да гледа телевизия по-дълго от него и т.н. Периодът на израстване е една безкрайна борба за тях, сравнявайки своя живот с този на другите, те търсят своето място под слънцето и се опитват да разберат как точно “работи” светът.
Ако и вие се затруднявате с някои от отговорите на детските въпроси, свързани най-вече с липсата на равенство между тях и другите, то значи този материал е идеален за вас. Ще се опитаме да ви дадем ценни насоки, които ще ви помогнат да се справите с по-лесно с трудните въпроси.

“Защо не мога да остана до късно навън, виж как на Иванчо му позволяват?”
В подобна ситуация се опитайте да подходите, обяснявайки му, че различните родители имат свои правила и вероятно на него са му позволени неща, които на Иванчо не са. Ако имате примери – още по-добре.

“Защо не мога да рисувам като Петърчо?”
Когато става дума за умения, децата могат да бъдат много чувствителни, затова бъдете внимателни. В никакъв случай не оставяйте детето с впечатление, че Петърчо е по-добър от него по подразбиране. Ако той може да рисува, а детето ви може да пее – можете да му го дадете за пример и просто да обясните, че различните хора могат да правят различни неща. В противен случай би било скучно, нали?

“Защо трябва да ям ябълки, като всички други деца ядат бисквити?”
Много родители са били в подобна ситуация, не губете самообладание. Спокойно обяснете, по подходящ за детето начин, колко полезни са ябълките и плодовете и зеленчуците като цяло за неговото здраве. Ако все пак не сте върл противник на бисквитите и захарта, определете си Ден на лакомството – ден в който детето може да получи сладко по избор, разбира се, в разумни количества.

“Защо Дядо Коледа донесе на Еми кукла Дора, а на мен плюшено мече?”
Подобни въпроси понякога са трудни дори и за експертите, но не се страхувайте. Кажете на детето, че не знаете защо, но го уверете, че Дядо Коледа обича еднакво всички деца по света. След което насочете разговора в друга посока. Предложете да заведете мечето на разходка и си направете много хубави снимки заедно. Когато се приберете, детето отдавна ще е спряло да мисли за куклата на Еми, защото ще е заето да сподели с всички къде сте водили мечето.

Децата са истински специалисти в задаването на безброй въпроси, но и ние родителите не трябва да се предаваме. Споделете с нас вашите истории, свързани с детските въпроси и правилните отговори, които вие сте избрали.

Коментари са забранени.