Charlotte’s Web Olivia Winnie-the-Pooh

Защо кърменето е полезно за майката

На фона на цялата бременност, много бъдещи майки не отделят особено внимание на въпроса за кърменето. След като бебето е факт обаче, много от тях горчиво съжаляват, че не са използвали отминалите месеци, за да се информират и подготвят подобаващо.
Кърменето е естествен акт, полезен както за бебето – чрез нея то получава ценни вещества и изгражда по-добър имунитет, така и за майката, защото кърменето допринася за по-бързото ѝ възстановяване след раждането и е много важно за изграждането на емоционална връзка още в първите месеци на бебето. Освен това по време на кърменето, в организма на майката се случват редица биохимични промени, свързани най-вече със секрецията на хормоните пролактин и окситоцин. Те създават чувство на удовлетвореност и пълноценност у майката, позволявайки ѝ да се съсредоточи максимално върху грижите за новороденото и да се наслади на неповторимия момент, който само една майка може да изживее, а именно – да нахрани детето си.

Ползи от кърменето за здравето на майката
Освен емоционалната наслада и удовлетворение, кърменето носи и много ползи за майката в чисто здравословен план. Както вече споменахме, при кърмене се увеличава секрецията на хормоните пролактин и окситоцин, които от своя страна спомагат за по-бързото възвръщане на нормалните размери на матката и респективно – по-бързото възстановяване на майката след раждането.
Според някои изследвания, кърмилите жени са с по-малък риск от развитие на рак на гърдата и рак на яйчниците, както и много други болести от различно естество като: диабет тип 2, ревматоиден артрит и заболявания на кръвоносната система.
По принцип, редовно кърмеща жена, чието бебе е на по-малко от 6 месеца не би могла да забременее, тъй като организмът възпрепятства зреенето на яйцеклетки в този период. Ние обаче не ви препоръчваме да разчитате на това като начин за контрацепция, тъй като никога не се знае кога ще настъпи следващата овулация.

Предимствата на кърменето
Освен, че е много полезна за цялостното развитие на бебето, кърмата е безплатна, носите я с вас навсякъде и винаги е с идеална температура.
Педиатрите обикновено препоръчват хранене на бебето на интервали от по 3 часа, което неизменно обхваща поне 2 нощни хранения. В такъв момент за майката е далеч по-лесно да постави бебето на гърдите си, вместо да стане и да му приготви формула.
И нещо за най-запалените природозащитници – кърменето е изключително екологично, тъй като след него няма празни кутии и пластмасови шишета.

Като цяло предимствата на кърменето са факт, както във физиологичен, така и в психологически аспект. Интересно е да споменем следното – много майки споделят, че кърменето им носи чувство на удовлетвореност за това, че изпълняват майчинският си дълг пълноценно, а това не е никак маловажно, имайки предвид особеностите на следродилния период. Кърменето е безценен опит за майката и бебето, който създава уникална физическа и емоционална връзка между тях.
В хаши дни кърменето понякога е въпрос на избор от страна на майката по едни или други съображения, но нашият съвет е” Не отхвърляйте кърменето с лека ръка – предимствата му са повече от недостатъците” .

Коментари са забранени.