Charlotte’s Web Olivia Winnie-the-Pooh

Проблемното поведение, което не бива да игнорираме

При възпитанието на децата, много често родителите следят за наистина сериозни проблеми в поведението, пренебрегвайки малките такива. Това обаче не винаги е правилният подход, защото именно на пръв поглед незначителните пропуски водят до по-сериозни отклонения.
Тук сме ви подготвили три от най-честите сигнали, на които всеки родител трябва да обърне внимание, за да си спести главоболия за напред.

1. Прекъсва ви докато говорите / занимавате се с нещо странично, което изисква вниманието ви
Понякога детето е много развълнувано и има нужда да сподели нещото, което го е впечатлило с вас незабавно, без значение какво правите в момента. Това обаче не бива да се превръща в редовна практика, защото е възможно детето автоматично да приеме, че цялото внимание на заобикалящите го е предназначено за него, винаги когато го поиска. Според някои психолози това не е никак полезно, защото на по-късен етап за детето ще се окаже трудно да се справя с фрустрацията.

Какво да правим?
Следващият път, когато решите да проведете разговор или да се срещнете с познат, предварително поговорете с детето, като ясно му покажете, че не трябва да прекъсва разговора ви. Ако започне да ви дърпа, да мрънка или да се опитва да привлече вниманието – както вашето, така и на събеседника ви, извадете предварително подготвена играчка и го изпратете в най-близкия кът, подходящ за него. Покажете му, че няма да толерирате подобно поведение и при успешно изпълнена “мисия” го възнаградете.

2.Прекалено груб/а е в игрите
Някои деца са по-буйни от други, сякаш имат безкраен резервоар от енергия, която понякога се трансформира и в различни форми на агресия спрямо останалите. Ако забележите, че детето ви удря, скубе или щипе друго дете на детската площадка, не си затваряйте очите. Ако не се намесите още, щом забележите първите сигнали, налагането над другите чрез физическа сила може да се превърне в навик за детето. Вашето бездействие в тази ситуация може да се изтълкува от детето погрешно – т.е.физическото насилие над другите е напълно допустимо.

Какво да правим?
Реагирайте незабавно на проявената агресия – било то към дете или животно. Дръпнете детето на страни и спокойно му обяснете, че с действията си причинява болка. Накарайте го да се постави на мястото на другото дете, след което да се извини. Проведете сериозен разговор и се уверете, че детето разбира, че не е правилно да бие другите и да се налага със сила. Припомняйте му този разговор преди да излезете на детската площадка и го научете да изразява емоциите си с думи – ако например се ядоса, да каже какво го е ядосало. Работете в посока изграждане на емоционална интелигентност у детето и това ще ви спести много главоболия.

3. Изопачава истината / Лъже
Всички сме запознати с невините детски лъжи и измислени истории и много често дори не им обръщаме внимание, защото ги смятаме за маловажни. Ако обаче забележите тенденция за преувеличаване, изкривяване или измисляне на определени ситуации, не стойте безучастно.
Например, ако това лято не сте ходили на море и чуете дъщеричката ви да разказва на приятелките си колко хубаво си е изкарала на морето, събирайки мидички по пясъка, значи е време да поговорите. В противен случай детето научава, че благодарение на измислените си истории получава внимание или пък се спасява от наказание, а това определено му харесва.

Какво да правим?
Не злепоставяйте детето пред останалите, това е разговор, който трябва да проведете насаме, за да не го нараните. Седнете спокойно и му обяснете, че не е редно да разказва измислени истории, представяйки ги за истина, защото рано или късно хората ще разберат, че лъже и ще спрат да му вярват. Разкажете му приказката за “Лъжливото овчарче”, ако прецените, че детето е достатъчно голямо, за да я разбере, защото така ще му помогнете да погледне на проблема като страничен наблюдател и по-лесно да ще направи изводи за собственото си поведение.

Вашият коментар